
Salcia este un arbore care și-a dovedit în ultima vreme proprietățile sale benefice în afecțiunile reumatice.
Salcia este un copac foios, care crește în locurile umede. Înfrunzeste primăvara și se adaptează ușor la schimbările de temperatură. Scoarța salciei este verde-cenușie și netedă la baza tulpinii.
În scop terapeutic de la salcie se folosesc frunzele și florile dar și scoarța ramurilor tinere de 2 și 3 ani. O importanță deosebită pentru medicină o prezintă acidul acetilsalicilic care se extrage din coaja salciei și reprezintă principalul component al aspirinei. Coaja de salcie mai conține și vitamine, minerale, tanin, lipide, amidon, celuloză, proteine și substanțe minerale.
Substanțele active ce se regăsesc coaja salciei se folosesc în preparatele medicinale ce au proprietăți antireumatice, analgezice, antiinflamatoare, antipiretice, astringențe, sedative, hemostatice și tonice.
Aspirina naturală extrasă din coaja salciei albe, are efecte astringențe și antireumatismale, antiseptice și antiinflamatoare, tonice și sedative. Se folosește cu succes în tratarea gutei, artrozei, sciaticii și a puseelor reumatismale. Datorită proprietăților antiinflamatorii ale scoarței de salcie este deosebit de eficientă în combaterea durerilor articulare.
Salcia este și un bun analgezic, tratând afecțiunile febrile, răcelile, durerile de cap și alte afecțiuni dureroase.